O Nama

Dom zdravlja Palilula
  • Direktor: v.d. dr Aleksandar Stojanović
  • Glavna sestra Doma zdravlja: Ivana Crnobrnja
  • Rukovodilac ogranka „Stara Palilula„: Prim. dr Snežana Despotović-Kušljević
  • Rukovodilac ogranka „Karaburma„: spec. dr Vesna Gajić Dragović
  • Rukovodilac ogranka „Dunavski Venac„: spec. dr Zorica Tanasijević

Osnivanje

Dom zdravlja „Dr Milutin Ivković“ – Palilula je osnovan 24.04.1953. godine sa zadatkom da obezbedi kvalitetnu primarnu zdravstvenu zaštitu za stanovnike opštine Palilula koja se prostire na 447km².

Podeljenost ove gradske opštine rekom Dunav predstavljala je izazov za sve generacije naših kolega koji već više od pola veka unapređuju kvalitet usluga i teritorijalnu organizaciju.

Danas

Mi smo ustanova sa 16 zdravstvenih stanica i ambulanti sa oko 800 zaposlenih koji u timskom radu obezbeđuje adekvatnu dostupnost zdravstvene zaštite svim građanima opštine Palilula. Visok kvalitet naših usluga je potvrđen najranijom primenom Sistema menadžmenta kvalitetom JUS ISO 9001, a kasnije i akreditacijskim statusom na 7 godina (2021-2028).

Uvođenje informacionog sistema u svim ograncima i korišćenje elektronskog zdravstvenog kartona značajno je smanjilo obim administriranja, olakšalo komunikaciju i skratilo vreme čekanja na pregled uz značajno bolju saradnju i međusobno poverenje pacijenta i lekara.

Naš dom zdravlja je dugi niz godina nastavna baza za studente i specijalizante Medicinskog i Stomatološkog fakulteta i Visoke medicinske strukovne škole.

Želja nam je da preventivnim zdravstvenim radom unapredimo i očuvamo zdravlje naših sugrađana i uspešno eliminišemo faktore rizika koji dovode do nastanka bolesti. Ukoliko do bolesti dođe, naši stručnjaci će uz pomoć najsavremenije medicinske opreme postaviti dijagnozu i adekvatnom terapijom sprečiti dalje napredovanje i moguće komplikacije.

Dr Milutin Ivković

dr milutin ivković
dr Milutin Ivković
dr milutin ivkovic u uniformi
kao rezervni sanitetski poručnik - proleće 1941. godine (izvor: Politikin zabavnik)

Srpski lekar i fudbaler, rođen 3. marta 1906. godine u Beogradu.

Počeo je da igra fudbal u klubu „Jugoslavija“, a kasnije prešao u „BASK“. U dresu Reprezentacije odigrao je 40 utakmica i učestvovao na Olimpijskim igrama u Amsterdamu 1928. godine i Berlinu 1936. godine, kao i Svetskom prvenstvu u Montevideu 1930. godine.

Diplomirao je na Medicinskom fakultetu u Beogradu 1934. godine i po odsluženju vojnog roka otvorio je svoju lekarsku ordinaciju.

Po majci Mili, bio je unuk vojvode Radomira Putnika.

Još kao omladinac sledio je napredne ideje o boljem životu i socijalnoj pravdi, zbog čega je više puta bio hapšen. Posle okupacije sarađivao je sa narodnooslobodilačkim pokretom. Uhapšen je od strane Gestapoa 23. maja 1943. godine i odveden u logor na Banjici. Narednog jutra streljan je zbog „komunističke delatnosti“.

dr Milutin Ivković
dr Milutin Ivković u ordinaciji (izvor: Politikin zabavnik)
dr Milutin Ivković sa decom
dr Milutin Ivković sa decom (izvor: Politikin zabavnik)
dr Milutin Ivković sa suprugom Elom
dr Milutin Ivković sa suprugom Elom (izvor: Politikin zabavnik)

Bronzani spomenik

16. maja 2013, ispod zapadne tribine „Partizanovog” stadiona, ponovo je postavljena bista dr Milutina Ivkovića Milutinca, rad i poklon akademika, vajara i maksilofacijalnog hirurga profesora Vladimira Jokanovića. Tako je, zahvaljujući listu „Politika”, obnovljeno bronzano sećanje na čoveka čija je bista postavljena 1970. godine (rad Slavoljuba Vave Stankovića) početkom godine netragom nestala.

Reditelj i producent filma „Montevideo, bog te video” Dragan Bjelogrlić je, tom prilikom, rekao i ovo:

„Milutinac je bio jedan od ljudi koji su ono vreme činili boljim nego što je ovo danas. Veliki fudbaler, doktor, patriota, levičar, komunista, čovek čeličnih principa…”

U ime Ivkovićevih potomaka zahvalila je unuka Ela Đorđević, koja je dobila ime po svojoj baki:

„U ime moje majke Gordane, Milutinčeve kćerke, i njene sestre Mirjane, koja je umrla prošlog decembra, moje sestre Lade i ostale porodice iz sveg srca zahvaljujem što ste na divan način pomogli da se sačuva uspomena na našeg oca, dedu i pradedu…”

spomenik milutincu
Naslovna
Moj doktor
Pozovite