О Нама

Dom zdravlja Palilula
  • Директор: в.д. др Александар Стојановић
  • Главна сестра Дома здравља: Ивана Црнобрња
  • Руководилац огранка „Стара Палилула„: Прим. др Снежана Деспотовић-Кушљевић
  • Руководилац огранка „Карабурма„: спец. др Весна Гајић Драговић
  • Руководилац огранка „Дунавски Венац„: спец. др Зорица Танасијевић

Оснивање

Дом здравља „Др Милутин Ивковић“ – Палилула је основан 24.04.1953. године са задатком да обезбеди квалитетну примарну здравствену заштиту за становнике општине Палилула која се простире на 447km².

Подељеност ове градске општине реком Дунав представљала је изазов за све генерације наших колега који већ више од пола века унапређују квалитет услуга и територијалну организацију.

Данас

Ми смо установа са 16 здравствених станица и амбуланти са око 800 запослених који у тимском раду обезбеђује адекватну доступност здравствене заштите свим грађанима општине Палилула. Висок квалитет наших услуга је потврђен најранијом применом Система менаџмента квалитетом ЈУС ИСО 9001, а касније и акредитацијским статусом на 7 година (2021-2028).

Увођење информационог система у свим огранцима и коришћење електронског здравственог картона значајно је смањило обим администрирања, олакшало комуникацију и скратило време чекања на преглед уз значајно бољу сарадњу и међусобно поверење пацијента и лекара.

Наш дом здравља је дуги низ година наставна база за студенте и специјализанте Медицинског и Стоматолошког факултета и Високе медицинске струковне школе.

Жеља нам је да превентивним здравственим радом унапредимо и очувамо здравље наших суграђана и успешно елиминишемо факторе ризика који доводе до настанка болести. Уколико до болести дође, наши стручњаци ће уз помоћ најсавременије медицинске опреме поставити дијагнозу и адекватном терапијом спречити даље напредовање и могуће компликације.

Др Милутин Ивковић

др милутин ивковић
др Милутин Ивковић
dr milutin ivkovic u uniformi
као резервни санитетски поручник - пролеће 1941. године (извор: Политикин забавник)

Српски лекар и фудбалер, рођен 3. марта 1906. године у Београду.

Почео је да игра фудбал у клубу „Југославија“, а касније прешао у „БАСК“. У дресу Репрезентације одиграо је 40 утакмица и учествовао на Олимпијским играма у Амстердаму 1928. године и Берлину 1936. године, као и Светском првенству у Монтевидеу 1930. године.

Дипломирао је на Медицинском факултету у Београду 1934. године и по одслужењу војног рока отворио је своју лекарску ординацију.

По мајци Мили, био је унук војводе Радомира Путника.

Још као омладинац следио је напредне идеје о бољем животу и социјалној правди, због чега је више пута био хапшен. После окупације сарађивао је са народноослободилачким покретом. Ухапшен је од стране Гестапоа 23. маја 1943. године и одведен у логор на Бањици. Наредног јутра стрељан је због „комунистичке делатности“.

др Милутин Ивковић
др Милутин Ивковић у ординацији (извор: Политикин забавник)
др Милутин Ивковић са децом
др Милутин Ивковић са децом (извор: Политикин забавник)
др Милутин Ивковић са супругом Елом
др Милутин Ивковић са супругом Елом (извор: Политикин забавник)

Бронзани споменик

16. маја 2013, испод западне трибине „Партизановог” стадиона, поново је постављена биста др Милутина Ивковића Милутинца, рад и поклон академика, вајара и максилофацијалног хирурга професора Владимира Јокановића. Тако је, захваљујући листу „Политика”, обновљено бронзано сећање на човека чија је биста постављена 1970. године (рад Славољуба Ваве Станковића) почетком године нетрагом нестала.

Редитељ и продуцент филма „Монтевидео, бог те видео” Драган Бјелогрлић је, том приликом, рекао и ово:

„Милутинац је био један од људи који су оно време чинили бољим него што је ово данас. Велики фудбалер, доктор, патриота, левичар, комуниста, човек челичних принципа…”

У име Ивковићевих потомака захвалила је унука Ела Ђорђевић, која је добила име по својој баки:

„У име моје мајке Гордане, Милутинчеве кћерке, и њене сестре Мирјане, која је умрла прошлог децембра, моје сестре Ладе и остале породице из свег срца захваљујем што сте на диван начин помогли да се сачува успомена на нашег оца, деду и прадеду…”

spomenik milutincu
Насловна
Мој доктор
Позовите